Grafruiming en de mogelijkheden na het verlopen van de grafrechten.

Een grafruiming betekent niet meteen dat je geen mogelijkheid meer hebt om je overleden dierbare te bezoeken op de begraafplaats of een andere bestemming te geven. Er zijn namelijk nog verschillende opties na het ruimen van een graf, zoals herbegraven of cremeren.
In dit artikel vertel ik je graag meer over grafrecht, grafruiming en de verschillende mogelijkheden na een grafruiming.

Wat is grafrecht?

Zoals de naam het eigenlijk al zegt houdt grafrecht het recht op een graf in. Een graf wordt namelijk altijd voor een bepaalde periode gehuurd. Hoe lang deze periode is, hangt af van het soort graf waarvoor is gekozen. De wettelijke termijn van de grafrust is 10 jaar.
De grond blijft van de eigenaar van de begraafplaats, maar je mag wel voor een belangrijk deel bepalen wat er met het plekje gebeurt.

Daarnaast bepaal je wie er in het graf begraven mogen worden en hoelang zij daar begraven blijven. Ook bepaal je wat er op het graf komt te staan. Uiteraard is het daarbij wel belangrijk dat je wensen binnen de regels van de wet én binnen de aanvullende regels van de verordening/reglement van de begraafplaats vallen.

Wat gebeurt er wanneer het grafrecht is verlopen?

Wanneer de grafrechten zijn verlopen kom je voor een keuze te staan.
Bij een particulier graf is het mogelijk om de huurtermijn te verlengen. De begraafplaats kan echter zelf bepalen voor welke periode zij verlengen. De minimale termijn bedraagt 5 jaar.

Grafruiming

In de meeste gevallen wordt er echter voor gekozen om het graf te ruimen. Hierbij worden de stoffelijke resten van het lichaam verwijderd uit het graf.
Een grafruiming is te verdelen in twee verschillende fasen.
De eerste fase bestaat uit het verwijderen van het grafmonument en in de tweede fase vindt het ruimen van het graf plaats.
Wanneer een graf wordt geruimd, dan is het mogelijk om de grafsteen te hergebruiken. Op die manier krijgt het een mooi tweede leven.
Het delven van een graf wordt machinaal of handmatig gedaan. Voor meer informatie hierover verwijs ik je graag door naar Gravendienst Van Lierop.

Mogelijkheden na het verlopen van de grafrechten, opgraven en cremeren

De mogelijkheden zijn eindeloos. En dat is maar goed ook, want de manier om een dierbare overledene te herdenken is voor iedereen verschillend.

Opgraven en cremeren

Wanneer de grafrechten zijn verlopen, bestaat ook de mogelijkheid om je dierbare te laten opgraven en cremeren. Tegenwoordig wordt van deze optie steeds meer gebruik gemaakt.
Om een dierbare na een grafruiming te kunnen cremeren moet de rechthebbende echter wel eerst een verzoek indienen bij de houder van de begraafplaats.
Indien je ervoor kiest om je dierbare te cremeren, dan zal er ook een asbestemming gekozen moeten worden. Tegenwoordig is er op dit gebied veel mogelijk. De meest bekende mogelijkheden zijn het bewaren van de as in een urn, het verstrooien van de as en een assieraad.
Maar wist je dat je de as ook kunt laten begraven op een Natuurbegraafplaats?
Of wat dacht je van een mooi, persoonlijk glasobject waar een klein deel van de as van een dierbare in is verwerkt?

De mogelijkheden zijn eindeloos. En dat is maar goed ook, want de manier om een dierbare overledene te herdenken is voor iedereen verschillend.

Liefs,
Nanoek

P.s. Heb je of krijg je te maken met het verlopen van een grafrecht en wil je de grafsteen hergebruiken voor een glazen beeld? Of kies je ervoor je dierbare te laten cremeren en wil je graag de as of een deel ervan laten verwerken in een tastbare herinnering van glas? Dan ben je bij Dierbaar Glas aan het juiste adres! Ik luister aandachtig naar je verhaal en wensen en bespreek met je de mogelijkheden. Samen komen we tot een uniek ontwerp waar je eigen gedachten en herinneringen in verwerkt zijn. Neem contact op voor een geheel vrijblijvend gesprek.
N.B.: Het aanpassen van de grafsteen is echter weer een vak apart. Dit laat ik dan ook graag over aan een gespecialiseerd bedrijf waar ik mee samenwerk of aan een steenhouwer bij jou in de buurt.