Het hergebruiken van een grafsteen na het ruimen van een graf

Een grafsteen, ook wel grafmonument of gedenksteen genoemd, heeft een grote waarde voor nabestaanden. Maar wat gebeurt er met de grafsteen als het grafrecht is verlopen en het graf wordt geruimd? Heb je al eens gedacht aan het hergebruiken van een grafsteen na het ruimen van een graf?

Het uitkiezen van een grafsteen

Het uitkiezen van een grafsteen gaat vaak met veel emoties gepaard. Daarnaast is het geen gemakkelijke keuze. Tenslotte is het een keuze die je voor altijd maakt en je wil graag dat het monument bij de overledene past. Het uitkiezen ervan gebeurt dan ook met de grootste zorgvuldigheid.

Hergebruiken van een grafsteen na het ruimen van een graf, grafsteen, herinneringsbeeld

Materialen waar een grafmonument van wordt gemaakt.

Grafmonumenten worden gemaakt van verschillende soorten materialen. De meest bekende is een monument van natuursteen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan graniet, arduin en zandsteen.
Vaak zien we ook een combinatie van natuursteen met andere materialen, zoals glas, brons en staal. Maar het monument kan uiteraard ook geheel uit een ander materiaal dan natuursteen gemaakt zijn.

Wat gebeurt er met het grafmonument als het grafrecht is verstreken?

Wanneer het grafrecht is verstreken krijgen nabestaanden de vraag wat er met het grafmonument moet gebeuren. Dat is een lastige vraag, want wat doe je ermee? Kleine monumenten zijn makkelijk mee te nemen, om vervolgens een mooi plekje in huis te geven. Bij grotere monumenten is dat helaas een stuk lastiger. De meeste nabestaanden geven dan ook aan de grafsteen niet te willen houden. De stenen die niet geschikt zijn voor hergebruik worden vervolgens verwerkt tot puin. Eigenlijk zonde, omdat de grafsteen ooit met de grootste zorgvuldigheid is uitgekozen en een emotionele waarde heeft.

Een tweede leven voor een grafsteen

Iets waar je wellicht niet direct aan denkt is het hergebruiken van een grafsteen na het ruimen van een graf. Je kunt het grafmonument een tweede leven geven door hem bijvoorbeeld (eventueel gedeeltelijk) in de tuin te plaatsen of, wat ik onlangs nog gehoord heb, een tafel van te laten maken. Een andere mogelijkheid is het hergebruiken van de grafsteen voor een beeld. Op die manier houd je tevens een blijvende en tastbare herinnering aan een dierbare overledene. Laat er bijvoorbeeld een geheel nieuwe vorm van maken, met een mooi glaswerk erin. Indien de overledene alsnog gecremeerd is, dan is het tevens mogelijk om een gedeelte van de as (zichtbaar of onzichtbaar) te verwerken in het glas. Op die manier krijgt het beeld nog meer betekenis. Of wat dacht je ervan om een mooie sokkel van de grafsteen te laten maken, waar vervolgens een (glas)object op geplaatst wordt (zie bovenstaande foto)?

Indien de overledene alsnog gecremeerd is, dan is het tevens mogelijk om een gedeelte van de as (zichtbaar of onzichtbaar) te verwerken in het glas. Op die manier krijgt het beeld nog meer betekenis.

Een grafsteen omgetoverd tot een persoonlijk glazen beeld

Lijkt het je een mooi idee om een grafsteen een tweede leven te geven door er een glazen beeld van te laten maken (eventueel met de as in het glas verwerkt)? Met Dierbaar Glas bespreek ik graag met je de wensen, herinneringen en verschillende mogelijkheden, waarna ik een vrijblijvend ontwerp maak waar je eigen gedachten en herinneringen in verwerkt zijn.
Ieder werk wordt in eigen atelier met de hand op maat gemaakt en is dus uniek, net zoals iedere persoon dat ook is, met zijn of haar eigen specifieke kenmerken.
Het aanpassen van de grafsteen is echter weer een vak apart. Dit laat ik dan ook graag over aan een gespecialiseerd bedrijf waar ik mee samenwerk of aan een steenhouwer bij jou in de buurt.

Wil je graag meer weten over mijn werkwijze of heb je nog vragen of interesse?
Neem dan gerust contact met mij op. Ik sta je graag te woord.

Neem voor inspiratie en een aantal verschillende mogelijkheden ook gerust even een kijkje bij de voorbeelden.

Liefs,
Nanoek