10 Mooie en bijzondere locaties voor een uitvaart

Bij een uitvaartlocatie denk je al snel aan een aula of een uitvaartcentrum. Toch kun je een afscheid eigenlijk overal plaats laten vinden. Tenminste… zolang de eigenaar van de locatie geen bezwaar heeft. Laat je hieronder inspireren door 10 mooie en bijzondere uitvaartlocaties voor een persoonlijk afscheid.

1. Een kasteel

Een kasteel is een bijzondere en unieke uitvaartlocatie en vooral erg mooi voor iemand die bijvoorbeeld erg van sprookjes hield. Vaak liggen ze verscholen in de natuur tussen een groen landschap, wat zorgt voor een rustige sfeer.
Daarnaast beschikt een kasteel over verschillende ruimtes, elk met een uniek karakter.
Neem bijvoorbeeld maar eens een kijkje bij Kasteel Maurick in Vught.

2. Een landgoed

Een uitvaart op een landgoed biedt rust, ruimte en privacy. Daarnaast heeft het, net als een kasteel, een sprookjesachtige sfeer. Ook hier heb je de beschikking over meerdere kamers, zodat je eventueel de gehele uitvaart op het landgoed plaats kan laten vinden.
Landgoed Te Werve in Rijswijk is hier een mooi voorbeeld van. Het landgoed van 26 hectare is het thuis van vossen, fazanten en konijnen. Het landhuis beschikt over diverse ruimtes die geschikt zijn voor een afscheidsceremonie en condoleance tot 200 personen.

10 mooie en bijzondere uitvaartlocaties

3. Een boerderij

Wat ook een bijzondere uitvaartlocatie is, met een warme sfeer, is een boerderij.
Bij De Afscheidhoeve in Hoogeloon kun je terecht voor een zeer persoonlijk afscheid. Hier bepaal je zelf hoe het afscheid eruit komt te zien. Het is een mooie plek, gelegen in het landelijke groen van de Brabantse Kempen, die troost en geborgenheid biedt.

4. Een café

Had de overledene een stamkroeg? Bespreek dan ook gerust of het mogelijk is om daar het afscheid te houden. Het is niet alleen een heel mooi eerbetoon aan de overledene, maar het geeft het afscheid ook een wat informeler en losser karakter.
Wat je ook kunt doen is na de uitvaart nog even samenkomen in de stamkroeg voor een hapje en drankje. Het is een mooie manier om samen herinneringen op te halen.

5. Een boot

Een andere unieke mogelijkheid, waar je mogelijk niet zo snel op zou komen is een uitvaart per boot. Het is een mooie en passende manier om afscheid te nemen van iemand die van varen hield.
U kunt uw uitvaartondernemer vragen of een uitvaart per boot ook tot de mogelijkheden behoort in uw omgeving. Daarnaast kunt u deze informatie vaak ook verkrijgen door contact op te nemen met de plaatselijke VVV.

6. Het strand

Hield je dierbare ervan om regelmatig een mooie strandwandeling te maken? Of ging de overledene graag op vakantie naar een zonnig land, met verblijf dichtbij het strand?
Dan is dit een mooie locatie voor het afscheid. Het strand is een plek waar je je kunt ontspannen en na afloop van de ceremonie is er de mogelijkheid om even lekker uit te waaien op het strand en tot rust te komen.

7. De sportclub

Was de overledene een fanatiek sporter en lid van een sportclub? Informeer dan eens bij de sportclub of het mogelijk is om daar een afscheidsdienst te houden.

8. Het bos

De natuur is een mooie en pure plek om afscheid te nemen van een dierbare. Bij een locatie omringd door een prachtig bosgebied, kun je eventueel ook samen een mooie wandeling maken en volledig tot rust komen.
Als ik je een mooie tip mag geven, dan is dat ’t Boshuys in Best. Een prachtige locatie omgeven door de bossen van natuurgebied de Sonse Heide. Hier bevind je je letterlijk midden in de natuur.

9. Een bioscoop of theaterzaal

Bezocht de overledene vaak een bioscoop of theatervoorstelling? Dan is een bioscoop of theaterzaal wellicht een mooie optie voor een unieke uitvaartlocatie. Vraag bij de favoriete bioscoop of theater van de overledene naar de mogelijkheden voor het verhuren van een zaal. Tip: laat een mooie herinneringsfilm maken, die je voor of na de uitvaart laat draaien en haal zo samen herinneringen op.

10. Eigen tuin

Voor een bijzondere uitvaartlocatie hoef je niet altijd ver van huis te zoeken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een uitvaart in eigen tuin? Vooral ook erg mooi wanneer de overledene dol was op tuinieren of vaak was te vinden in de tuin. Daarnaast zorgt het voor een zeer persoonlijke en warme sfeer.
Uiteraard is het wel belangrijk dat de tuin de mogelijkheid biedt voor een uitvaart of eventueel een bijeenkomst na de uitvaart. Breng het aantal gasten daarom goed in kaart.
En, ook niet onbelangrijk, stel de buren vooraf even op de hoogte. Doe bijvoorbeeld een mooi kaartje in de brievenbus waarop staat aangegeven wat er gaat gebeuren en hoelang het zal duren.

Hopelijk heb ik je met deze 10 mooie en bijzondere uitvaartlocaties kunnen inspireren.
Tip:
Vind je het lastig om een passende uitvaartlocatie te kiezen? Kijk dan naar plaatsen waar je dierbare vaak kwam of dingen die hij/ zij graag ondernam. Dit maakt de uitvaart ook meteen erg persoonlijk, wat heel fijn kan zijn.

Heb je zelf nog tips voor een mooie, bijzondere uitvaartlocatie? Laat het dan gerust weten in een reactie onder dit artikel.

Liefs,
Nanoek