De haren van een dierbare overledene verwerkt in glas voor een tastbare herinnering

Verschillende keren heb ik al de vraag gekregen of het ook mogelijk is om de haren van een overledene in glas te verwerken. Tot voor kort moest ik helaas laten weten dat dat bij glasfusing niet mogelijk is. Na een aantal experimenten ben ik dan ook blij te mogen laten weten dat ik vanaf nu die mogelijkheid wel kan bieden. Een mooie ontwikkeling, al zeg ik het zelf. Want of uw dierbare nu gecremeerd of begraven is, samen kunnen we een mooi ontwerp maken voor een persoonlijke en tastbare herinnering van glas.

Glasfusing en haren

Glasfusing (het smelten van glas) vindt plaats in een glasoven die een temperatuur van ongeveer 800 graden bereikt. Wanneer je een haarlok tussen twee of meerdere lagen glas smelt, dan blijft er helaas niets van de haren over. Door de hoge temperatuur verbranden de haren volledig. Daarbij wordt er zelfs geen enkel spoortje van de haren achtergelaten. Het is alsof het er nooit is geweest.
Symbolisch kan het uiteraard nog veel betekenis hebben. Het is voor de nabestaanden namelijk misschien wel een mooie gedachte dat de haren van een dierbare tussen de lagen glas is “opgesloten”. Maar hoe mooi is het als de haren ook echt zichtbaar zouden zijn in het glasobject?

Herinneringsobject met haren van overledene in glas, haren als herinnering

Of uw dierbare nu gecremeerd of begraven is, samen kunnen we een mooi ontwerp maken voor een persoonlijke en tastbare herinnering van glas

Tastbare herinnering van glas met haren overledene

Op vraag van nabestaanden ben ik op zoek gegaan naar een manier waarop ik een haarlok in een glazen object kan verwerken. Na een brainstorm ben ik aan de slag gegaan met een aantal testjes. De resultaten heb ik vastgelegd en met elkaar vergeleken. En….het belangrijkste….met goed resultaat!
Ik ben dan ook erg blij te mogen laten weten dat ik, naast het verwerken van crematie-as in glas, tevens de haren van een dierbare overledene in een glasobject kan verwerken. Hierdoor kan ik ook voor de nabestaanden van iemand die begraven is een blijvende herinnering van glas maken. Ik vind het erg fijn dat ik die mogelijkheid nu ook kan bieden. Het is namelijk ontzettend mooi en dankbaar werk om voor iemand een glasobject te mogen maken dat zo persoonlijk en betekenisvol is. Een tastbare herinnering die past bij de overledene en de nabestaande(n) en die steun geeft.

Het verwerken van de haren

Zoals aangegeven verbranden de haren volledig tijdens het fusen (smelten) van het glas. De haren verwerk ik daarom pas na dit proces in het glasobject.
Bij glasblazen zie je deze mogelijkheid ook. De haren worden dan opgesloten in een holle ruimte, die af kan worden gesloten. Hierbij is het belangrijk dat je goed oplet dat er geen vocht bij kan komen.
Bij de techniek die ik toepas zijn de haren volledig opgesloten en zichtbaar. Hierdoor komt er geen vocht bij en heeft u een blijvende herinnering.

Gedenkobject met haarlok verwerkt in glas

Wilt u een haarlok van een dierbare in een glasobject laten verwerken of heeft u nog vragen?
Neemt u dan gerust contact met mij op. Ik bespreek graag met u de mogelijkheden voor een persoonlijke herinnering van glas.

Liefs,
Nanoek