WereldLichtjesDag

Bij veel mensen is het al bekend, maar nog niet bij iedereen: WereldLichtjesDag. WereldLichtjesDag, ofwel; World Wide Candle Lighting, is in 1997 ontstaan in Amerika.
Zoals de naam al zegt branden er op deze kaarsen, maar waarom?

In dit artikel vertel ik je graag meer over de betekenis van deze bijzondere dag.

Wat is WereldLichtjesDag?

Ieder jaar wordt op de tweede zondag in december WereldLichtjesDag gehouden.
Op deze dag steken mensen over de hele wereld, om 19.00 uur lokale tijd, kaarsjes aan ter nagedachtenis aan overleden kinderen. Daarbij maakt het niet uit hoe lang het geleden is en wat de leeftijd van het kind was. Je kind blijft tenslotte je kind en houdt voor altijd een bijzonder plekje in je hart en in je gedachten.
Het idee van het branden van een kaarsje is dat de wereld letterlijk even wat lichter wordt voor alle mensen die ooit een kind hebben verloren.
Omdat de wereld is verdeeld in verschillende tijdzones is het idee dat er op WereldLichtjesDag, ieder uur ergens op de wereld, kaarsen worden aangestoken voor overleden kinderen. Op die manier ontstaat er over de gehele wereld een hartverwarmend lint van lichtjes.

WereldLichtjesDag, herinneren, herdenken

Op die manier ontstaat er over de gehele wereld een hartverwarmend lint van lichtjes.

Samen even stilstaan op WereldLichtjesDag

Ik vind het erg mooi om samen even stil te staan bij alle kinderen, die op welke leeftijd en om welke reden dan ook, zijn overleden. Wanneer ik hoor of lees dat er een kind is overleden, dan word ik er altijd even stil van. Ik krijg er een brok van in mijn keel. Bij een jong kind denk ik dan altijd aan het mooie leven dat hij/ zij nog voor zich had. Met mijn gedachten ben ik dan vooral bij de ouder(s), broer(s) en/of zus(sen). Maar ook bij de vele andere familieleden, vriendjes, klasgenootjes, enz. die met veel verdriet en ongetwijfeld vol ongeloof achterblijven.
Maar ook wanneer het een ouder (volwassen) kind betreft, sta ik even stil bij het verdriet van de ouders.

Op verschillende locaties in o.a. Nederland vinden op deze dag herdenkingsbijeenkomsten plaats. Mensen komen samen om te herinneren en hun verdriet te delen. De pijn van het gemis en het verlies van hoop en dromen die niet uitkwamen blijven namelijk hetzelfde. Het verbindt mensen die elkaar verder niet kennen.

Afscheid moeten nemen van je kind…. Het lijkt me het moeilijkste wat er is. Iets wat eigenlijk gewoon nooit zou moeten gebeuren, maar wat helaas toch vaak voorkomt.
Op WereldLichtjesDag sta ik dan ook graag even stil bij alle overleden kinderen. Ik steek op deze dag een kaarsje aan om de wereld even wat lichter te maken.
Graag nodig ik u uit om ook mee te doen door op 13 december om 19.00 uur een kaarsje te branden en hier even bij stil te staan.

Liefs,
Nanoek